Bemutatkozás

Heves Megyei Tehetségsegítő Tanácsot 2011. március 24-én a TÁMOP 3.4.4/B-08/1-2009-0114 sz. pályázata keretében a Pedagógiai és Közművelődési Intézmény hívta életre, s azóta is segíti, támogatja munkáját.

A Pedagógiai Intézet 2009 júniusában regisztráltatta magát Tehetségpontként. A Tehetségpont alapítójaként és egyben együttműködő partnerként részt vesz munkánkban az Eszterházy Károly Főiskola, a Farkas Ferenc Zeneiskola, a TIT Bugát Pál Egyesülete és a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Szakmai Szolgáltató.

A Heves Megyei Pedagógiai Intézet munkájában 1985 óta alaptevékenységként jelenik meg a tehetségsegítés, ezen belül a tanulmányi és tehetséggondozó versenyek szervezése, összehangolása, szakkörök működtetése, tehetséggondozás, tehetségfejlesztés szakmai feladatainak megyei, ill. városi összehangolása, a tehetségfejlesztő decentrumok munkájának módszertani segítése. Célunk, hogy támogassuk a pedagógusok tehetségfejlesztő munkáját.

A tanulmányi versenyek területén nagy rutinnal végezzük a megyében az országos versenyek iskolai, megyei szintű fordulóinak koordinálását, szervezését, azok szakmai feltételeinek biztosítását. 12 saját alapítású versenyünk van, melyek folyamatosan meghirdetésre kerülnek. 

1993 óta a tanév végén fogadást szervezünk azon tanulók és felkészítő tanáraik részére, akik a tanév során a különböző tanulmányi és művészeti versenyek megyei fordulóin I., az országos döntőn I.-X. helyezést értek el. Megyei szervezésű szakkörökkel segítjük matematika, fizika és kémia területén a tehetséggondozó munkát. Az évente 3-4 foglalkozásból álló szakkörökre a megye minden részéből érkeznek érdeklődő tanulók. Munkánkat a megyei szaktanácsadóink segítik. Számítunk továbbá a Tehetségpont alapításában részt vevő intézmények munkatársaira is. 

A Heves Megyei Tehetségsegítő Tanács azonosítószáma: TT 700 003 330, megyei hatókörrel rendelkezik.

A tanácstagok megbízó levelét, ünnepélyes keretek között adtuk át az érintetteknek 2011. április 1-jén. A grémium operatív irányítását kezdetektől a Pedagógiai Intézet végzi. Állandó kapcsolatot tartva a tanács tagjaival, illetve ellátva a Tanács titkári teendőit, a szervezéssel, működtetéssel járó feladatokat. 

 

A Heves Megyei Tehetségsegítő Tanács a Tehetséghidak Program keretében két pályázatot nyújtott be:

  1. Felfedezettjeink 2013. - Gledura Benjamin sakkozót ajánlotta támogatásra
  2. „Tizenkettő nem egy tucat – ifjú tehetségeket bemutató portréinterjúk és kisfilmek készítésére” ajánlottunk egy középiskolás csoportot.

Folyamatosan működtetjük http://tehetsegsegitotanacseger.hu/ honlapunkat, ahol igyekszünk beszámolni az elvégzett munkánkról, tájékoztatni a megye tehetségekkel foglalkozó szakembereit.

Szem előtt tartjuk, hogy kellő kitekintéssel legyünk más térségek felé, esetleg az országos hálózatba kapcsolódás lehetőségét is fontolgatjuk. 

A pályázat támogatását is szeretnénk felhasználni a kapcsolatok, együttműködések bővítésére. 

A Tehetségsegítő Tanács részére kiírt pályázat keretében is szeretnénk eddigi munkánkat továbbfejleszteni, ismereteinket bővíteni, szakmai kapcsolatainkat erősíteni.