Információk

Információ

Heves Megyei Tehetségsegítő Tanács

 Tanács azonosító: TT 700 003 330

Az élet egyikünk számára sem könnyű. Hinnünk kell, hogy tehetségesek vagyunk valamiben, és azt a valamit bármi áron is, de el kell érnünk.
Marie Curie

Bemutatkozás

Heves Megyei Tehetségsegítő Tanácsot 2011. március 24-én a TÁMOP 3.4.4/B-08/1-2009-0114 sz. pályázata keretében a Pedagógiai és Közművelődési Intézmény hívta életre, s azóta is segíti, támogatja munkáját.

A Pedagógiai Intézet 2009 júniusában regisztráltatta magát Tehetségpontként. A Tehetségpont alapítójaként és egyben együttműködő partnerként részt vesz munkánkban az Eszterházy Károly Főiskola, a Farkas Ferenc Zeneiskola, a TIT Bugát Pál Egyesülete és a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Szakmai Szolgáltató.

A Heves Megyei Pedagógiai Intézet munkájában 1985 óta alaptevékenységként jelenik meg a tehetségsegítés, ezen belül a tanulmányi és tehetséggondozó versenyek szervezése, összehangolása, szakkörök működtetése, tehetséggondozás, tehetségfejlesztés szakmai feladatainak megyei, ill. városi összehangolása, a tehetségfejlesztő decentrumok munkájának módszertani segítése. Célunk, hogy támogassuk a pedagógusok tehetségfejlesztő munkáját.

A tanulmányi versenyek területén nagy rutinnal végezzük a megyében az országos versenyek iskolai, megyei szintű fordulóinak koordinálását, szervezését, azok szakmai feltételeinek biztosítását. 12 saját alapítású versenyünk van, melyek folyamatosan meghirdetésre kerülnek. 

1993 óta a tanév végén fogadást szervezünk azon tanulók és felkészítő tanáraik részére, akik a tanév során a különböző tanulmányi és művészeti versenyek megyei fordulóin I., az országos döntőn I.-X. helyezést értek el. Megyei szervezésű szakkörökkel segítjük matematika, fizika és kémia területén a tehetséggondozó munkát. Az évente 3-4 foglalkozásból álló szakkörökre a megye minden részéből érkeznek érdeklődő tanulók. Munkánkat a megyei szaktanácsadóink segítik. Számítunk továbbá a Tehetségpont alapításában részt vevő intézmények munkatársaira is. 

A Heves Megyei Tehetségsegítő Tanács azonosítószáma: TT 700 003 330, megyei hatókörrel rendelkezik.

A tanácstagok megbízó levelét, ünnepélyes keretek között adtuk át az érintetteknek 2011. április 1-jén. A grémium operatív irányítását kezdetektől a Pedagógiai Intézet végzi. Állandó kapcsolatot tartva a tanács tagjaival, illetve ellátva a Tanács titkári teendőit, a szervezéssel, működtetéssel járó feladatokat. 

  • Tanácsunk tagjai közé kapott meghívást, a Szederinda Néptánc Együttes, melynek vezetője és képviselője Balogh Ágnes táncos. Ő felkérésünkre többször vezetett néptáncos műhelyfoglalkozást pedagógusoknak. 
  • TIT Bugát Pál Egyesülete, melynek képviselője Bodó Péter ügyvezető igazgató, egyben a HMTT elnöke. Az egyesület, mint civil szervezet több programnál volt már segítségünkre a tehetséggondozás fontosságának terjesztésében.
  • A Heves Megyei Önkormányzat részéről Darvas Attila úr a tanács tagja. Egyik tevékenységi területe az oktatásügy támogatása.
  • Eszterházy Károly Főiskola képviseletében Dr. Dávid Mária főiskolai tanár a tagunk. Ő több előadásával, szakmai megbeszélés levezetésével támogatta már eddig is a tanács tehetségsegítő munkáját. 
  • Dudás Mátyásné képviseli az Egri Csillagok Kollégiumot. Fontosnak éreztük a tanács megalakításánál, hogy a közoktatás minden területéről legyen képviselőnk.
  • Ficsór Istvánné általános iskolai igazgató, a KIKI Óvoda, Általános Iskola és AMI képviseletében.
  • Dr. Fűköh Levente igazgató úr és Földessy Mariann múzeumpedagógus képviseli a Mátra Múzeumot Gyöngyösről. Intézményükben rendeztünk már Tehetségnapot és szakmai műhelyt természettudományos területen tanító pedagógusok részére. 
  • A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát Vitkóczi Mariann képviseli.
  • Hargitai Katalin közoktatási szakértő, a Hatvan Körzete Kistérségi Többcélú Társulása vezetőjeként, Kassa Ákos oktatási referens pedig Hevesi Kistérség Többcélú Társulása képviseletében biztosította számunka, hogy a megye távolabbi részébe is eljussanak rendezvényeink. 
  • Magyari László egyéni vállalkozó, két kiskorú gyermek édesapja, elsősorban mint szülő és természetesen, a vállalkozók képviseletében segíti a tanács munkáját.
  • Osváth Péterné a Heves Megyei Pedagógusok Szakszervezete Nyugdíjas tagozatának vezetője.
  • Szlama Tiborné a kisnánai Szent Imre Általános Iskola és Óvoda képviseletében, valamint a Kisnána és Vécs Község Tehetségsegítő Tanácsa tagjaként is segíti munkánkat.
  • A Tehetségsegítő Tanács titkára Szalkai Mária a Heves Megyei Pedagógiai Intézet munkatársa.

 

  • Tehetségsegítő Tanácsunk 2011 áprilisában meghatározta célkitűzéseit, részt vett az akkor még futó TÁMOP 3.4.4/B pályázatunk lezárásában, s ezt követően 2011. október 12-én ülésezett legközelebb, ahol egy Szolnok megyei jó gyakorlatot ismerhettünk meg, „Hogyan? Hatékonyan! Tehetségsegítés Jász-Nagykun-Szolnok megyében” címmel. Az előadó: Szabó Győzőné volt. Erre a megbeszélésünkre meghívtuk a Heves megyei Tehetségpontok képviselőit is.
  • Legközelebb 2011. november 17-én találkoztunk, amikor is Dr. Dávid Mária tanácstagunk bemutatta az általa vezetett team által kidolgozott Tehetségdiagnosztikai mérőeszközt, s annak használatát. Ez igazi újdonságként hatot több tanácstag számára.
  • 2012 februárjában kistérségi szakmai műhelyeket tartottunk, ahol Szalkai Mária titkár a HMTT megalakulásáról, céljairól, munkáiról is beszélt a megjelent pedagógus kollégáknak. 
  • 2012. március 24-én részt vettünk a Tehetségsegítő Tanácsok II. konferenciáján. 
  • A Tehetségbónusz Programba ajánlottuk Gledura Benjamin sakkozót, megyén egyik büszkeségét. 
  • 2012 áprilisában felvettük a kapcsolatot a Körös-Vidéki Tehetségsegítő Tanáccsal, melynek vezetői Egerbe látogattak, s megállapodtunk további együttműködésekről is. Ennek köszönhetően decemberben tanácsunk a Lenkey János Általános Iskola közreműködésével részt vett a K-V Tehetségsegítő Tanács által rendezett karácsonyi kreatív játékos vetélkedőn. 
  • A TÁMOP 3.4.3-as pályázattal kapcsolatban 4 intézmény kötött velünk együttműködési megállapodást: Neumann János Középiskola, a horti Batthyány József Általános Iskola, a hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola, Bródy Sándor Megyei Könyvtár.
  • Június 4-én Kormos Dénes úr látogatott el meghívásunkra két hátrányos helyzetű Heves megyei iskolába, ahol „Hogyan kapcsolódjunk be a Nemzeti Tehetségprogramba?” címmel tartott tájékoztatót.
  • Június 25-én titkárunk részt vett a Versenyek Tanácsa megalakítása alkalmából összehívott tanácskozáson. Majd július 4-én Szalkai Mária titkár a Kőrös-Vidéki Tehetségsegítő Tanács megbeszélésén a HMTT eddigi tevékenységét mutatta be. 
  • A 2012-es év utolsó programjaként részt vettünk a Tehetségsegítő Tanácsok Országos Kollégiumának alakuló ülésén, ahol a küldöttek a Kollégium tisztségviselőit választották meg.
  • 2013. január 9-én tartottunk egy megbeszélést, ahol is értékeltük eddigi tevékenységünket, megvitattuk a NTP-TTM-12-P beadandó pályázat tartalmát.

A Heves Megyei Tehetségsegítő Tanács a Tehetséghidak Program keretében két pályázatot nyújtott be:

  1. Felfedezettjeink 2013. - Gledura Benjamin sakkozót ajánlotta támogatásra
  2. „Tizenkettő nem egy tucat – ifjú tehetségeket bemutató portréinterjúk és kisfilmek készítésére” ajánlottunk egy középiskolás csoportot.

Folyamatosan működtetjük http://tehetsegsegitotanacseger.hu/ honlapunkat, ahol igyekszünk beszámolni az elvégzett munkánkról, tájékoztatni a megye tehetségekkel foglalkozó szakembereit.

Szem előtt tartjuk, hogy kellő kitekintéssel legyünk más térségek felé, esetleg az országos hálózatba kapcsolódás lehetőségét is fontolgatjuk. 

A pályázat támogatását is szeretnénk felhasználni a kapcsolatok, együttműködések bővítésére. 

A Tehetségsegítő Tanács részére kiírt pályázat keretében is szeretnénk eddigi munkánkat továbbfejleszteni, ismereteinket bővíteni, szakmai kapcsolatainkat erősíteni.

EET

EEM

NTP